
کولتیواتور یک تراکتور کوچک دو چرخ می باشد که می توان تمام موارد قابل نصب روی تراکتور را بر آن نصب کرد و استفاده کرد .کولتیواتور وسیله ای است که در شاخه ی ماشین آلات بوده و جهت شخم زدن خاک استفاده می شود .از کولتیواتور برای سست کردن خاک و از بین بردن علف های هرز در طول همه ی فصل ها استفاده می شود .
آشنایی با انواع کولتیواتور
کولتیواتور یکی از پر استفاده ترین ابزار الات در کشاورزی می باشد از ویژگی های خوب این دستگاه استفاده آسان و سریع از آن می باشد به طوری که یک نفر با سن کم و یا قدرت بدنی کم نیز می تواند از آن استفاده کند .از این دستگاه برای شخم زدن و خاک ورزی استفاده می شود . استفاده از دستگاه کولتیواتور مارا از کشاورزی سنتی به کشاورزی صنعتی و پیشرفته هدایت کرده است .کولتیواتور از لحاظ نوع سوخت به سه صورت زیر وارد بازار شده است :
- تیلر کولیتواتوربنزینی
- تیلر کولیتواتوردیزلی
- تیلر کولتیواتور نفتی
کلتیواتور بنزینی
توان این کولتیواتور بین ۵ الی ۱۲ اسب بوده و در زمین ها و باغ های کوچک استفاده می شود. این دستگاه با هندل کردن روشن می شود. ارتفاع فرمان نسبت به قد افراد قابل تنظیم هست و بیشتر در زمین هایی که شیب دار هستند مورد استفاده قرار می گیرند. سیستم انتقال قدرت این دستگاه بنزینی گیربکسی است. انواع برند های کولتیواتور بنزینی شامل کاما، ویما، بی سی اس، دیاکو و غیره می شوند.
کلتیواتور دیزلی
این نوع کولتیواتور در زمین های بسیار بزرگ استفاده می شود و زاویه چرخش فرمان آن می تواند تا ۳۶۰ درجه باشد. محل هندل، استارت، اگزوز و باک در سری های مختلف کولتیواتور دیزلی یکسان می باشد . این مدل دستگاه برای استفاده در کشت محصولات تابستانی و شالیزار ها بسیار مناسب هست .قدرت این دستگاه بین ۶ تا ۱۴ اسب بخار می باشد. از مزایای کولتیواتور دیزلی می توان به قدرت بالا و مصرف سوخت بهینه اشاره کرد. این مدل کولتیواتور به دلیل داشتن قیمت زیاد و مناسب نبودن برای کار های کوچک و سبک مورد استقبال قرار نگرفته است .کولتیواتور دیزلی در دو مدل استارتی و هندلی ارائه می شود و برند های آن عبارت اند از :کاما، هوندا، ویما، کویین، یوروسیستم
کولتیواتور دستی
این کولتیواتور که در انواع مختلف، با قدرت های مختلف موجود است، برای شخم زدن زمین های سخت و در باغ هایی که امکان ندارد تراکتور بتواند در آن حرکت کند استفاده می شود و در مدل دو کاره برای درو کردن نیز استفاده می شود.کولتیواتور دستی برای اطراف تنه درخت که دسترسی به آن نداریم و استفاده از کولتیواتور های چرخ دار در آن جا غیرممکن است، مناسب است. از این دستگاه برای از بین بردن علف های هرز و هوادهی خاک استفاده می شود..
کاربرد کولتیواتور
- شخم زدن باغ و زمین زراعی
- از بین بردن علف های هرز
- نرم کردن خاک اطراف درختان
- استفاده کردن به عنوان سمپاش و پمپ آب
- درو کردن، سمپاشی، بارکشی، شخم زدن
مشخصات فنی کولتیواتور
کولتیواتور یکی از ابزار الات خاک ورزی ثانویه می باشد که خاک های سطحی را به صورت دورانی مخلوط می کند اما شخم نمی زند ، بلکه برای هوا دهی بین لایه های خاک و اماده کردن بستر مناسب و نرم برای کشت محصولات و همچنین افزایش جذب آب استفاده می شود . این دستگاه در زمان خاک ورزی علف های هرز را که در سطح خاک رشد کرده اند و مانعی برای رشد گیاهان اصلی هستند را ریشه کن می کند و یا آن هارا در زمین دفن می کند.نمونه ای از کارهایی که می توان با استفاده از کولتیواتور انجام داد عبارتند از :
- کشت
- سله شکنی
- سمپاشی
- آب کشی
- درو کردن
- بار کشی
- انتقال نیرو
- علف کنی
- جارو کشی
نکات مهم در استفاده از کولتیواتور
- اگر از کولتیواتور در محیط بسته مانند گلخانه استفاده می کنید ابتدا مطمئن باشید که گلخانه تهویه مناسب دارد، چون در خروجی اگزوز دستگاه، گاز منوکسید کربن وجود دارد.
- در مواقعی که قصد تمیز کردن تیغه ها و دستگاه را دارید، گیربکس را در حالت خلاص قرار داده و موتور را خاموش کنید.
- از سرعت بالا و قرار دادن دنده در حالت خلاص در هنگام کار در زمین شیب دار پرهیز کنید.
- دستگاه را از دسترس افراد نا آشنا و غیرمتخصص دور نگه دارید.
- بعد از حدود۳۰ ساعت کار با دستگاه کولتیواتور، روغن آن را عوض کنید. معمولاً روغن موتور ۴۰ مناسب است.
- از لباس و لوازم ایمنی استفاده نماید. مانند دستکش، عینک، کفش و غیره.
- قبل از کار با دستگاه حتما دفترچه راهنما را مطالعه نمایید.
- در هنگامی که خسته هستند از دستگاه کولتیواتور استفاده نکنید.
- کودکان را در هنگام استفاده از این دستگاه دور نگه دارید.
- عرض و عمق شخم کولتیواتور
- بر اساس نوع کولتیواتور میتوان عرض و عمق شخم متفاوتی را بدست آورد.
- عرض و عمق شخم مطلوب به مساحت ، نوع خاک و انتخاب صحیح کولتیواتور وابسته است.
- کولتیواتور های باغبان ماشین با حداکثر ۴۰ تیغه روتیواتور بیشترین عرض شخم ممکن را می توان به وجود آورد.
- به طور کلی این ادوات دستگاه هایی بسیار مفید و کاربردی در استفاده بهتری و بهینه از وقت ، نیروی انسانی کمتر و راندومان بیشتر در زمینه باغداری و کشاورزی می باشند.
یکی دیگر از علت های استفاده از این دستگاه ، علف های هرز هستند که بعد از مرحله ی کاشت و کوددهی به زمین و رشد گیاه عموما این علف ها در کنار گیاهان دیگر شروع به رشد می کنند و مانع از رشد اصولی آن ها می شوند. یکی از راه های از بین بردن این علف های هرز شخم زدن علف های هرز می باشد. عملا با از بین رفتن علف های هرز ، ضعیف شدن ریشه ها و همچنین عدم فتوسنتز گیاهان به علت زیر رو شدن برگ ها و رفتن به زیر خاک، عملیات از بین بردن علف های هرز صورت گرفته است.همچنین بر خلاف روش های مختلفی که وجود دارد برای تمیز کردن و از بین بردن علف های هرز و موجودات موزی با خاک ورزی و شخم زدن تمام این مشکلات یه صورت یک جا حل می شود .
امیدواریم این مقاله برای شمامفید باشد.در صورت هرگونه سوال و پیشنهاد حتما نظر خودرا برای ما بنویسید ما در سریع ترین زمان ممکن به شما پاسخ می دهیم.